Tuesday, September 7, 2010

See teema ei lõpe ka iial.

Jälle me siin istume ja ragistame oma ajusid tuleviku teemal. Huvitav oleks teada, kas teised inimesed ka niipalju oma südant vaevavad... põevad ja vaagivad oma otsuseid...

Kas minna tagasi Eestisse või mitte minna tagasi Eestisse. Selles on küsimus.
Ja oleks siis nii lihtne vastata sellele küsimusele.

Mis selle küsimuse üldse õhku tõstab meie jaoks?
Eelkõige laste tulevik ja haridusvõimalused ja kvaliteet. Võimalik, et kusagil NY's elades oleks süda rahulikum... Lapsed saaksid käia Eesti koolis heale USA koolile lisaks, räägiks keelt ja saaks mingitki aimu oma esivanematest ja juurtest. Ise saaks teiste eestlastega seltsida ja kultuurielus kaasa lüüa. Kodu oleks ka ligemal - NY'st välja lennata ikka lihtsam kui NC'st.
Siin "tagurpidises maailmanurgas", Lõunas, on eestlased laialipillutud ja eriti aktiivselt kokku ei käi. Mina üksinda ei ole suutnud oma lastele Eesti keelset alustala paika panna, rääkimata ajaloo ja kultuuri sisse süstimisest. Võibolla olen lihtsalt eriti mannetu naine. Või siis assimilerusin liiga kiiresti? Aga kui su elu on tööd täis, ja suurem osa ajast kulub rabelemisele et hinges püsida, siis ei jätku enam aega ega energiat, et teist, Eesti elu, tavaelule juurde elada.

Aeg jookseb. Lapsed saavad vanemaks. On siin sündinud ja tunnevad end ameeriklastena. Võibolla selles ei olegi midagi hirmsat, ja tuleks leppida sellega, et minu laste Eesti -side lõpeb minuga. Kui mind enam pole, siis pole mu laste jaoks ka eestit, sest need üürikesed, iga kahe aasta takka külaskäigud ei suuda nende eesti meelt toita.
Kui vaadata asju globaalselt ja isiklikult pinnalt mitte lähtudes, siis pole sellel kõigel ju vahet?
Mis tähtsust on sel inimkonna arengu seisukohalt ja geoloogilise ajaloo seisukohalt, mis keelt keegi inimtolmukübeke räägib või kuhu gruppi end kuuluvaks peab?
Aga me elame ju väga isiklikke elusid.
Aeg jookseb. Lapsed saavad vanemaks. Ise ka. Kui praegu eestisse tagasi ei lähe... või noh, järgneva paari aasta jooksul, siis on juba liiga hilja. Mida kauem me ootame, seda raskem on see sisseelamine meile kõigile.
Eesti on hariduse poolest maailmas esirinnas, võrreldes USA'ga... kultuuri kättesaadavusest tavainimesele ma ei hakka praegu rääkimagi.
Me Adamiga ei suuda lapsi siin koolitada keskkoolijärgselt. Mingid "scholarshipid" muidugi on variandiks, praegu vähemalt pole mul halli aimugi kes ja kuidas neid saab, ja mis valikud siis koolide ja erialade poolest on võimalikud.

Vot siis. Selline paanika haaras meid täna jälle. Väikeste inimeste väikesed mured.
Oleks hea kui kuuleks teiste rändlindude ja ka kodulindude arvamusi... ma ise jooksen pidevalt peaga vastu müüri. Ja silmaklapid on vist ka peas...

3 comments:

Reede said...

Mõnes mõttes tuttav teema, aga kuna meil lapsi pole, siis on selle võrra lihtsam. Meie jaoks on suurem mure töö hoidmine või uue leidmine. New Yorgis on elu kallis ja meie oleme praegu seda meelt, et pigem otsime tööd väljaspoolt NY-ki (upstate'ist näiteks) kui et läheme Eestisse (seal ju ka eriti tööd pole).
New Yorgi Eesti Kool toimub iga kahe nädala tagant ja keele hoidmiseks on ainult sellest vähe, ikka peavad vanemad kodus tõhusat tööd tegema. Ja ikkagi kipub tulemus olema see, et ema räägib eesti keelt ning laps vastab inglise keeles. Eriti, kui üks vanematest on inglisekeelne.
Ise kujutan ette, et väiksemate lastega tahaks Eestis elada just juurte pärast ja kui nad on piisavalt suured, siis võiks välismaale kolida. Mida ma tegelikult teeks, pole aimugi ja jääb selles elus nagunii järele proovimata.
See oli nüüd niisama heietus, kasu sest suurt pole :)

Eve said...

Mulle tegelikult võõras teema. St isiklikku kokkupuudet mul pole, see-eest mitmed sõbrad-tuttavad... Aga... Sellest välismaal elamisest räägitakse Eestis üsna palju. Meediast on tihti jäänud kõlama, et Eesti on üks nõme koht ja siin elavad ainult lollid ja ükski normaalne inimene siia tagasi ei tule. Seda on alati nii valus lugeda-kuulata.

Äramineku põhjused on erinevad ning tagasitulemine on raske kui on mujal elu juba sisse seatud.
Mina olen väikesest kohast pärit ja juba Eesti teise otsa kolimine on minu jaoks olnud paras juurte lõhkumine...
Aga nagu ma aru saan on dilemma Sul päris suur, sest mehe kodu on ju seal? Ja tahes-tahtmata ei saa te ju mõlemal pool ookeani korraga elada - tuleb teha valik kumb oma kodumaast ilma jääb:S:)
Lapsed ongi tegelikult juba päris suured - nende jaoks saaks muutus tohutu olema. Ülikooliaega ette planeerida on vb tark aga kas ka võimalik? Ega me eriti tea mis homme tegelikult juhtub;)
Aga kui ennast tõmbab Eestisse tagasi? Kui suur see tahe on? Kui Sa oleksid siin õnnelikum - on ka lapsed õnnelikud vb? Ja mida ülejäänud pere üldse arvab? Neil pole Sinu jutu järgi erilist sidet Eestiga, kas nad tahaksid kolida?
Samas on paljud välismaalased Eestisse kolinud ja tunduvad eluga päris rahul olema - mine võta kinni, mis see õige on. Aga kui otsus tehtud siis on ta ka õige;)

No ei saanud jätta kribamata, see teema on mind nii sageli mõtlema pannud miskipärast... Abi sellest vist küll eriti pole:D

kriips said...

No abi on ikka igast heietusest - aitab näha asju teise nurga alt. Või vähemalt tunned, et keegi mõtleb kaasa.
Mul on ka valus kuulata, kui Eestit nõmedaks kuulutatakse. Elu on tihe/raske/ilus/nõme - seda kõike läbisegi või korraga ükskõik kus elad.
Dilemma on suur jah. See ei aita, et patriootiline süda rinnus tuksub. Koguaeg pakitseb millegipärast tunne nagu oleks kodumaa reetnud. Ju siis ärkamisaeg tegi piisava ajupesu.
Ega seegi, et sai siia tuldud ju mõttega ainult "käima" tulla, Õppima, elukogemust koguma, korjama miskit uut je teistsugust mida saaks ehk kodumaal siis kusagile rakendada... Aga elu kipub muudkui edasi veerema ja... majanduslik olukord muidugi tihti rihib sellised asjad meie elus, mulle tundub. Tööpoolest ongi kõige suurem hirm vist selle tagasimineku ees. Mis väljavaated on keraamikuna eestis end ära elatada? - üsna minimaalsed. Samas kratsib ikka hinge kõvasti see, et lapsed Eesti elust ilma on jäänud... samas - Eesti on nende jaoks natuke nagu muinasjutumaa, pudrumägede ja piimajõgedega... Tütar tihti õhkab, et oi, kuidas tahaks sarapuupähkli-rukkileiva jogurtit... reaalne elu muidugi ei piirne taevalike jogurtite manustamisega.
Aitäh mõtteid jagamast - ehk tulevikus arutan/harutan seda sasipundart edasi...